Dags att investera i ny mysbelysning? Här kommer 10 snygga alternativ i olika prisklasser.
10 stilrena bordslampor till hemmet – från budget till lyx
Vårens 9 största inredningstrender – enligt Formex
Härliga kulörer, varma metaller och dekorativa djur flyttar in i inredningen i vår. I alla fall om man ska tro de mest trendande detaljerna från Formex.
Shoppingtips: 13 fina lampor till barnrummet
Lys upp barnrummet med lekfulla och fina lampor. Från roliga former till vackra designlampor – här listar vi 13 favoriter som passar i barnrummet.
10 snygga taklampor – för dig som har lågt i tak
Alla bostäder har inte välsignats med en takhöjd utöver det vanliga, men misströsta inte. Det finns fina lampor att välja mellan även om du ”bara” har standardhöjd hemma.
Shopping: 9 trendiga neonlampor som sätter färg på hemmet
De trendiga neonlamporna är här för att stanna. Här listar vi nio varianter som livar upp och sätter färg på inredningen.
Hemma hos: Sommarkänsla i radhuset
Radhuset i Sigtuna är både hem och ateljé för formgivaren och fotografen Rigetta Klint – en funktionell, harmoniskt och inbjudande kombination. Låt dig inspireras av hennes fingertoppskänsla för färg, form och detaljer!
Av: Eva Lindh Text: Anders Bergmark Foto: Anna Kern

Familjen tillbringar den mesta tiden i vardagsrummet på bottenvåningen. Runt matbordet från Catherine Memmi i Paris står Børge Mogensens klassiska stol J39 från Fredericia. På bordet porslin Musselmalet från Royal Copenhagen samt tekoppar från Tsé & Tsé Associées, tekanna Guy Degrenne, skärbräda Andrea Brugi och skålar Falcon Enamelware, allt från Slowfashionhouse. De tre hängande lamporna är handgjorda i Italien och såldes i Rigettas tidigare butik i Köpenhamn.
– Jag gillar tanken med radhus. De är det bästa av två världar. I vårt hus kan man få en illusion av att bo i skogen, trots att det i själva verket bara är en liten samling träd utanför fönstren. Det är enkelt att sköta men fortfarande nära naturen, säger Rigetta.

Familjen njuter av utsikten mot träden bakom huset. Korgstolar från African Touch. Pall M, design Jørgen Møller.
– Jag köper aldrig nytt för att ersätta något som jag redan har, bara om det finns ett praktiskt behov eller om någonting har gått sönder. Men ett praktiskt behov kan ju också vara ett behov av ett nytt uttryck. Jag är ingen asket.

En vägg i köket fungerar som skrivtavla. Stolar Bluebell, design Ross Lovegrove för Driade. Väggklocka Bankers Clock från Rosendahl, design Arne Jacobsen.

På översta våningen finns sovrum och Rigettas arbetsrum. Äldre dansk bord köpt i en antikaffär. Pappkartonger för diverse förvaring.
– För att vara helt ärlig så finns det inte så mycket tanke bakom inredningen. Men jag är beroende av att det är vackert, att det finns någon slags ordning eller sammanhang. Däremot måste allt inte vara nytt eller perfekt. Tvärtom, jag skulle inte trivas i en miljö som var helt perfekt. Då finns där ingen själ, säger Rigetta.

Förvaring i hallen. Varför inte testa något okonventionellt och ställa hyllan mitt i rummet istället för mot väggen? Dels blir det en avskiljare, dels kan alla grejer nås från alla håll.
Hela reportaget publicerades i ELLE Decoration nr 3 2014. Rigetta bor inte längre kvar i radhuset.
Hemma hos: Gotlandsparadis i stilren industristil

Fanny Nelson och Niklas Larsén förvandlade det gamla lokstallet i gotländska Hablingbo till ett härligt sommarhem som samspelar med färgerna från naturen utanför.
Foto: Jonas Ingerstedt Text: Anders Bergmark
Det gamla lokstallet ligger vid vägs ände. Rälsen är borttagen sedan länge, men delar finns fortfarande kvar på tomten.

Soffor ritade av Niklas och byggda av Grötlinge Möbelfabrik. Garderober vid ingången byggda av Niklas.
Tillsammans ger de olika råa materialen – betonggolvet, träinredningen och plåttaket – ett överraskande mjukt intryck.

Den höga betongsockeln mitt i rummet har troligen funnits där sedan huset byggdes. Niklas och Fanny planerar att bygga om den till en öppen spis.

Soffa ritad av Niklas och byggd av Grötlinge Möbelfabrik. Filt köpt i Turkiet och plint från Gotlands Kalkstensfabrik.
Så skapar du den industriella stilen utomhus

Tänk på trädgård och balkong som vilket rum som helst – och inred med din personliga stil. Här är 7 nyheter som skapar den industriella stilen ute!
Pssst! Missa inte det här gotländska sommarparadiset i härligt rå industristil!
Hemma hos: Inred torpet som ett funkisparadis
Rullgardiner och basilika – istället för spets och pelargoner. Jojo och Wille Wilhelmsson har förvandlat sin klassiska parstuga på Gotland till en modern sommardröm.
Av: Anna Ranung Text: Katarina Matsson Foto: Patric Johansson
I juni varje år sätter sig familjen Wilhelmsson i bilen och styr mot Gotland. Där stannar de ända till augusti. Visst låter det som en dröm? Men sommaren i den klassiska parstugan betyder inte bara uppfriskande morgondopp, solvarma smultron och slappa stunder i solstolen. När Jojo och maken Wille köpte den gamla arbetarbostaden i kalkbrottet norr om Slyte för 14 år sedan var huset långt ifrån den ljusa uppenbarelse det är idag. Mörka medaljongtapeter täckte väggarna och golvet var målat i matchande mörkgrön lackfärg. Lägg till tritextak, lysrörsbelysning och vattenskadad panel.
– Vi har bytt fasad, rivit en vägg, målat om, byggt ett sommarkök … Det är ett pågående projekt! säger Jojo.

Här, i utegruppen med fåtöljer från Lammhults som Jojo klätt om med segelduk, spenderar familjen Wilhelmsson en stor del av sommaren. Vita stolar från Ikea och rulldynor från Designers Eye.

I hallen har tapetlager efter lager skalats bort – under den härliga 30-talstapeten finns ytterligare en. Lampa Mayday, design Konstantin Grcics för Flos. Smart skoförvaring i korgar. Konstverk av Lis Husberg.

I hallen har trappa och väggar lämnats råa – kanske kommer de en dag att ge plats för mer förvaring. Kuddarna är omklädda i stuvar från bland annat Ikea. Den lilla parstugan har fått en vit grund med ljusa golv. I bakgrunden skymtar den blå salen. Gotländsk kökssoffa och kuddar i tyg från Ikeas PS-kollektion. Ljusstakarna är egentligen gamla isolatorer som grannen hittade i vedboden. Lampa Falkland, design Bruno Monari, Danese Milano.

Gillis Lundgrens Öglan-stolar i original från 60-talet har Jojo fyndat på Myrorna i Skärholmen i Stockholm. Matbordet av Alvar Aalto kommer från samma ställe. Taklampa, loppis. Jojo är utbildad keramiker och har gjort ljusstaken av kasserad keramik som trivs bra med ljusstaken av Tord Karlsson. Konstverk av Anne Nilsson och kudde av Gunila Axén. Konstverket ovanför byrån har Jojo gjort av italienskt bokbindarpapper.

Blandad keramik och glas som står uppställda efter färg blir vackert tillsammans. Lampa, loppis. I fönstret står den klassiska gotlandsljusstaken i modern tappning, signerad konstnären Anne Nilsson. Pall 60, Alvar Aalto för Artek. På golvet hittas många nummer av ELLE Decoration.

Den loppisfyndade serveringsvagnen har åkt mellan hemmet i Gubbängen och Gotland. Även klämlampan är ett loppisfynd. På väggen ovanför hänger lager av italienskt bokbindarpapper. Köket ”blev som det blev”. Dottern Märta gillar den gula färgen. ”Det känns friskt och fräscht”, säger hon.

Trädgården är under ständig utveckling. Där hittas hallon, svarta vinbär, fikon, potatis, gurka, gröna kryddor, bondbönor och olika sorters sallad. När familjen flyttade in var tomten, som mest består av sten, full av skräp och krossat glas så istället för att anlägga en gräsmatta blev det en ”grusmatta”. Eventuellt blir det en pergola utanför friggeboden i sommar.

Den välisolerade, 15 kvadratmeter stora friggeboden Kameleont är ritad av arkitekten Rahel Belatchew Lerdell på RB Arkitektur för Lilla Villan och används som arbetsstudio. Där trivs Olle och kompisen Kalle. Pulpet och stol från Jojos barndomshem, design Rodney Kinsman. Sängen har Jojos pappa byggt till Olle.
Hemma hos: Naturnära drömhus i skärgården
Arkitekten Linda Näslund ritade ett härligt sommarhem till sin familj som samspelar med naturen runt omkring.
Av: Filippa Egnell Text: Anders Bergmark Foto: Magnus Anesund
När arkitekten Linda Näslund och hennes man köpte den vackra naturtomten vid ett sund i Stockholms skärgård stod redan ett hus på en höjd ovanför farleden. Det var en enkel fiskarstuga, på tjurigt skärgårdsmanér vänd bort från vattnet. Efter några år ritade hon ett nytt hus för samma plats men vänt ut mot sundet nedanför. Den gamla stugan och naturen runt omkring fick bli utgångspunkt för det nya.
Husets material är valda för att smälta in i omgivningen. Ytterväggarna är klädda med ohyvlad furu som bestrukits med järnvitriol för att gråna vackert med tiden. Till de återplanteringar som ändå behövde göras valde Linda till stor del växter som finns naturligt i skärgården och stenläggningarna är gjorda i granit. Ovanpå huset grönskar ett sedumtak.
– Det var viktigt att huset skulle smälta in i naturen. Det är ganska stort, men byggt med ett souterrängplan och placerat med hänsyn till terrängen för att vi skulle slippa spränga så mycket, berättar hon.

I arbetsrummet en trappa upp står en dagbädd från Ikea. Golvlampa Baklava, design Claesson Koivisto Rune för Örsjö Belysning. Den blommiga tapeten kommer från Mimou.

Köket kommer från Kvänum och lyses upp av Kvist-lampor i taket, design Jonas Bohlin för Örsjö Belysning. Barstolarna vid köksbänken är från kollektionen Flo, ritad av Patricia Urquiola för Driade.
Familjen åker hit på helger och skollov, men huset är tillräckligt stort för att kunna användas mer permanent i framtiden. På övervåningen ligger sovrummen, barnens lekrum och ett arbetsrum. En trappa ner ligger köket, ett allrum, gästrum och teknikrum. Insidan av huset återknyter också till den gamla fiskarstugan.
– Man vill kunna gå rakt in med sandiga fötter. Stugan hade ett slitet och oömt brädgolv. Jag valde ett kubbgolv av slitstarkt ändträ som man förr använde i verkstäder, säger hon.
Taken och många väggar är klädda med vitmålad träpanel. Till badrummen hittade Linda randiga cementplattor som fångade upp randigheten i panelen och taket.
Titta in i Anna Malmbergs harmoniska sovrum!
Vår bloggare Anna Malmberg på Northern Delight vet hur du inreder ett harmoniskt sovrum – även på en liten yta. Vi låter oss inspireras och bjuder på tre enkla tips från sovrummet som hon delar med sambon Joncha – och hans musikstudio.
1. Håll dig till en neutral och enhetlig färgskala i naturens tecken. Anna har även plockat in många naturliga element i inredningen, som fjädrar och grenar, i samma nyanser.
2. Rummet har delats av med gamla franska jalusier från parets tid i Paris. Bakom rumsavdelaren gömmer sig Jonchas arbetshörna och musikstudio, något som är omöjligt att se.
– Som det är nu får han vara mer ostörd och vi slipper störas av av all hans
teknik när vi ska sova, skriver Anna på bloggen.
Ett bra tips för god sömn är att hålla elektronik som datorer och mobiltelefoner utanför sovrummet!
3. Genom att dela av rummet och gömma undan arbetshörnan kan resten av inredningen hållas enkel och avskalad. En gammal snickarbänk fungerar som sideboard och förvaringsmöbel. Gröna inslag i sovrummet är positivt, eftersom växter både ökar trivseln och kan bidra till att förbättra luften och rensa den på gifter.
Trendspaningen: Nu ska lamporna vara geometriska
Varje vecka spanar ELLE Decorations innehållschef Karin Ohlsson-Leijon efter de allra senaste trenderna. Den här veckan är det geometriska lampor som är i fokus.
Cylindrar, klot, koner och cirklar – just nu finns det många taklampor som utgår från de geometriska grundformerna. Danska Frama har gått så långt att de kallar sin kollektion med enkelt formade taklampor för just Geometric Shades och Luca Nichettos nya kollektion Alphabeta för Hem är som byggklossar för vuxna där man själv kan sätta ihop olika delar. Jaime Hayons Formakami för &Tradition är en geometrisk nytolkning av den traditionella rispapperslampan.
Luca Nichettos nya kollektion Alphabeta för Hem.
Taklamporna Geometric Shades från Frama.
Jaime Hayons Formakami för &Tradition
Av Karin Ohlsson-Leijon
Inred med en av 2017 års trender – 9 tips
Inredaren och bloggaren Hanna Wessman spår 2017 års trender och pekar ut påkostade lampor som en av dem.
”Den har väl alltid varit hemmets absolut smycke på något sätt” säger hon och lägger till att det är dags att den nakna glödlampan ger plats för mer armatur. Så nu bjuder vi på 9 inspirerande bilder med lampan i fokus.
Läs också: Här är nästa års 4 största trender – enligt inredaren Hanna Wessman
1. Det behöver inte vara en rejäl takhöjd för att en ljuskrona ska passa in i rummet. Snarare tvärtom; en lågt hängande krona i mastodont utförande utmärker sig mer i låg höjd.

Styling: Malin Persson
Foto: Petra Bindel
Syns i: Kika in i vår bloggare Malin Perssons fantastiska hem!
2. Än har vi inte tröttnat på det industriella och klassiker som denna går fortfarande hem.

Av: Gill Renlund
Foto: Johan Sellén
Syns i: Sobra toner i den vackra 1920-talsvillan
3. Även om 2017 års stora metalltrend är silver håller sig mässingen kvar i framförallt detaljer. Ett annorlunda utförande som definitivt blir rummets mittpunkt.

Stylist: Sidsel Rudolph
Foto: Ditte Isage
Syns i: Danska stilikonen Pernille Teisbæk visar upp sitt tjusiga hem – och vi älskar det!
4. Naturnära toner och hållbart material är helt rätt nästa år, speciellt i kombination med belysning.

Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel
Syns i: Ljuvlig sommardröm med 100-tals rosor
5. Intressanta träpaneler och en armatur i hård plast skapar snygg kontrast.

Styling: Gill Renlund
Foto: Johan Sellén
Syns i: Mysigt och bohemsnyggt i 60-talsvillan
6. Den moderna lampan blir ännu mer iögonfallande när resten av rummet präglas av stuckatur och historia.
7. Benvit bas, oljad matgrupp och detaljer i färg. Retro är rätt!

Foto: Patric Johansson
Stylist: Anna Ranung
Syns i: Hemma hos: Inred torpet som ett funkisparadis
8. Varför inte ta in naturen? Snäckskal är inte bara vackert att se på utan ger även ett mjukt sken.

Foto: Magnus Selander
Stylist: Katarina Grundströmer
Syns i: Hemma hos: Hollywooddrömmen som blev sann
9. Designklassikern som vi sett i många hem den senaste tiden håller än. Kan det här vara lampan med stort L?

Foto: Johan Sellén
Stylist: Gill Renlund
Syns i: Hemma hos: Inred med designklassiker på ett nytt sätt
Inred med belysning – 3 tips för alla hem
Bra och genomtänkt ljussättning är verkligen A och O. Genom att inreda med belysningen i åtanke kan du skapa såväl harmoni som funktionalitet – och samtidigt få miljön att kännas stilig och exklusiv.
Läs också: Så väljer du rätt belysning – rum för rum
Så inreder du bäst med belysning – 3 tips
1. Allmänljus

Foto: House doctor, Molecular / Menu, Dancing pendant / Himla, Värmland
Allmänljuset kan ses som själva grunden till all bra belysning och här bör du välja en ljuskälla som sprider ett jämnt ljus över en så stor yta som möjligt.
En högt placerad takarmatur kan vara tillräckligt, men ibland kan du också behöva komplettera med indirekt belysning, exempelvis med dolda lampor ovanpå en hög bokhylla.
2. Flera ljuspunkter

Foto: Flos, IC T1 / Globen lightning, Rock / Muuto, Pull
Med endast en taklampa – hur maffig den än må vara – kan ljuset bli ganska begränsat med mörka vinklar och hörn som resultat. Komplettera därför med flera mindre lampor utplacerade i rummet.
En större golvlampa kan vara både snygg och ge det där lilla extra till ett rum, medan en fönsterlampa ger djup mot fönstret. Mindre och mer riktade lampor är ett utmärkt och snyggt sätt att belysa dina inredningsdetaljer med.
En riktlinje att gå efter är att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att göra det trivsamt.
Läs också: Så gör du sovrummet mysigare med ljusslingor – 7 inspirerande tips
3. Väggbelysning

Foto: Nothern lighting, Oslo wood / Menu, On the edge / Örsjö belysning, Kvist
För att få ett rum att kännas luftigare kan du använda dig av så kallade uplights, lampor som är riktade uppåt och belyser väggarna.
Särskilt snyggt blir det om du bor bland vacker stuckatur eller synliga takbjälkar, men kan också vara ett bra knep för att ljusa upp mörka hörn.
Ikea släpper en ny PS-kollektion – se de första bilderna här!
Förväntningarna är alltid höga när Ikea ska släppa en ny kollektion och särskilt omtalade brukar PS-kollektionerna bli.
Ikea PS 2017 är inget undantag och i den kommande kollektionen har 17 formgivare från hela världen varit med och tagit fram fler än 50 produkter.
Fiercely independent har varit arbetsrubriken för Ikeas nionde PS-serie och produkterna är utvecklade för urbana storstadsmänniskor i rörelse. Därför är en stor del av kollektionen enkel att flytta, fälla ihop och ta med sig – och självklart är den tillverkad i tåliga material.
Ikea PS 2017 släpps den 3 februari 2017. Här är de första bilderna ur kollektionen:
1. Gungstol, 2 995 kronor

Design: Marcus Arvonen
2. Vas, 99 kronor styck

Design: Iina Vuorivirta
3. Sidobord med hjul, 799 kronor

Design: Thomas Sandell
4. Hörnfåtölj med 18 kuddar, 1 695 kronor, hopfällbart soffbord, 399 kr

Design: J Booy/K Booy och Jon Karlsson
5. Hopfällbar fåtölj, 995 kronor, hopfällbar soffa, 1 495 kr

Design: Jon Karlsson
6. Sidobord/pall, 399 kronor

Design: Jon Karlsson
7. Förvaringsmöbel, 799 kronor

Design: Nike Karlsson
8. Bordslampa, 349 kronor, golvlampa, 699 kronor

Design: Ola Wihlborg
Foto: Ikea
Läs också: Naturnära material och dämpade toner – så ser julen 2016 ut på Ikea
Höstens trendigaste belysning – Pella Hedeby hjälper dig fixa stämningen!
Lampor som skulpturala inredningsdetaljer. Lika vackra och formstarka i sitt uttryck när de är släckta som de blir behagliga stämningsskapare i höstmörkret.
Av Pella Hedeby
Foto Ragnar Ómarsson
Läs också: Så väljer du rätt belysning – rum för rum
1. Grafisk tyngd och kontrast
Sten, glas och metall i grafiskt skulpturala former med väl avvägd tyngd. Som stillsamma stilleben ger de inredningen både elegans och finess.
Core Lamp, design Runa Klock för New Works, 5 195 kr. Bord Steel, 1 600 kr, Posh Living. Utställningskatalog Morandi/Edmund De Waal, Artipelags design-shop. Skulptur av Mitchiko Iwata från utställningen Tatazumai hos Muji, privat.
Lampor från vänster till höger: Ypperlig golvlampa, Hays design för Ikea, 499 kr, Ikea. Cesta Metallica, design Miguel Mila 1962, 8 815 kr, Santa & Cole/Dahl By Dahl. Mass Light NA5, 1 495 kr, &Tradition. Model 607, design Gino Sarfatti för Flos, 8 840 kr. Golvlampa Model 1095, 15 690 kr, design Gino Sarfatti, Astep. Stoned Light, 3 050 kr, Buster & Punch. På golvet: bordslampa Extra T av Michael Anastassiades, 5 110 kr, Flos. Korkpall, Vitra, hylla Montana, och skärmvägg i Valchromat, privat.
2. Belysningspoesi i vitt
Vitt mot vitt. Vackra materialkombinationer som marmor, glas, metall och papper och ett lågmält formspråk för tankarna till den japanska estetiken.
Skulptural belysning i sin allra vackraste form, Moby lamp, design Jonas Trampedach och Birgitte due Madsen, pris vid förfrågan hos September Atelier. Vit ram Still Square, Menu, 399 kr, hos Mimmi Staaf Möbelmakeri. Japansk patinerad ask av Mitchiko Iwata från utställningen Tatazumai/Muji, privat. Kanna av Bissa G Segersson, 1 150 kr, Artipelags designbutik. Vitpigmenterad betongbänk från Concept-betong, pris vid förfrågan. Konst av Anna Lenskog Belfrage.
Papperslampa Formakami JH3 från &Tradition, 1 795 kr, hos Plan Ett.
Övriga lampor från vänster: Bordslampa Ypperlig, Hays design för Ikea, 449 kr, Ikea. Bordslampa Ikea PS, 349 kr, Ikea. Bordslampa The Standard, 1 699 kr, Menu. Kizu lamp, 3 900 kr, från New Works/Artilleriet. Pion light, 1 879 kr, Wrong for Hay. Golvlampa W164 Alto, design Dirk Winkel, 18 750 kr, Wästberg. Betongbänk, design Jimmy Pallin på Conceptbetong, pris vid förfrågan. Glasvas Pallo Junior, Skrufs glasbruk och keramik, privat.
9 stilrena golvlampor – med en twist
La Lampe, design Ida Linea Hildebrand, 130 cm hög, 6 225 kr, Friends & Founders.
Golvlampa Atom i mässing och svart strukturlack med vridbar överdel, design Jonas Bohlin, höjd 183 cm, 11 950 kr, Örsjö Belysning.
Lampan VV Cinquanta Floor finns i fyra olika modeller, här golvlampa i lekfull färgställning, design Vittoriano Viganò, ca 7 750 kr, Astep.
Golvlampa i metall, höjd 137 cm, 2 199 kr, Bloomingville.
Ikeas designsamarbete Ypperlig med Hay resulterade bland annat i denna LED-golvlampa, 549 kr, Ikea.
Golvlampa Majorna av dubbla skikt mönstrat papper fångar ögat med lekfulla former, finns även som bordslampa, kommer senare i höst/vinter, 299 kr, Ikea.
Elegant och avskalat! Lampa Five Floor Lamp, design Gaspard Graulich, höjd 175 cm, 3 199 kr, New Works.
Vackert, organiserat kaos! Lampa Filo, design Andrea Anastasio, höjd 152 cm, från 3 420 kr, Foscarini.
Svärta och mässing i snygg kontrast. Lampa G-10 designades av Greta Magnusson Grossman 1950, 7 675 kr, Gubi.
Läs också: 9 fina bordslampor – för alla rum och stilar
9 snygga taklampor som har det lilla extra
Vacker taklampa i gråfärgat glas, 999 kr, Ellos Home.
Svindlande dyra taklampan Mobile Chandelier 13 är som ett konstverk i sig, 139 600 kr, Michael Anastassiades.
Taklampa Konkret i svarttonad askfaner med detalj i läderband, design Jonas Edvard, 3 950 kr, Örsjö Belysning.
Taklampa Meld är lika enkel som snygg, design Noidoi Design Studio, 2 790 kr, Northern Lightning.
Lampa w171 Alma är vacker i all sin enkelhet, design Tham & Videgård, ca 3 600 kr, Wästberg.
Lampa Pearl i nickel och vackra kupor i glas, design Monika Mulder, 5 999 kr, Phloc.
Läs också: 8 fina och trendiga lampor som tar över våra hem
Taklampa Maija från 1955 lanseras i höstens favoritfärg: nude-rosa – och vi älskar det, design Ilmari Tapiovaara, 6 065 kr, Santa & Cole/dahlbydahl.se
Lika vacker solitär som i grupp, lampa Stav i enkel design av Johan Carner, 6 250 kr, Konsthantverk.
Taklampa Ambit Rail, design TAF Arkitekter, 5 989 kr, Muuto.
6 inspirerande rum – inredda med belysning i fokus
Fina lampor i alla dess olika former har växt sig till att bli viktiga inredningsdetaljer hemma. Här kommer 6 inspirerande rum där belysningen är i fokus från vårt inspirationsgalleri.
Läs också: Så väljer du rätt belysning – rum för rum
1. Ögonöppnaren

Av: Cecilia von Mentzer Foto: Jonas Ingerstedt Syns i: 1920-talsdröm med designklassiker och arvegods.
Låt din belysning bli det mest uppseendeväckande i ett rum. Satsa på en lampa som har det lilla extra – och som lyfter rummet till helt nya nivåer. Här ovan ser vi en tillsynes helt vanlig pendel med en spektakulär lampskärm som har stor volym. Det ger rummet en mer personlig känsla samtidigt som det ger ett genomtänkt intryck. Och vi gillar det!
2. Blanda mera

Av: Pella Hedeby Text: Sophia Genitz Foto: Ragnar Ómarsson Syns i: Kika in i inredningsfotografens trendsäkra villa.
Ett rum är inte synonymt med en sorts belysning. Begränsa dig inte, utan våga blanda och köra på flera helt stilmässigt olika lampor i ett och samma rum. Hemma hos Ragnar Ómarsson är lampor en viktig inredningsdetalj. Här ser vi hur olika typer av belysning kompletterar och lyfter varandra. Blanda former, storlek och färg i ett och samma rum – resultatet blir både kreativt och snyggt!
3. Triss i lampor

Av: Chiara dal Canto/Living Inside Foto: Fabrizio Ciccioni/Living Inside Syns i: Klassisk Parisvåning med ljuvlig inredning – och ett helt fantastiskt kök.
Vad finns det inte att älska med Laure Ardouin-Maries häpnadsväckande Parisvåning? Här får belysning en central och lekfull roll i inredningen. Råkar du ha en viss lampmodell som är din favorit? Skaffa flera, gärna i olika storlek om det finns, och placera de bredvid varandra. Allra snyggast blir det med taklampor – lek med höjd, avstånd mellan lamporna och storlek för ett stilrent och vackert intryck.
Läs också: 9 snygga taklampor som har det där lilla extra
4. Utöver det vanliga

Av: Jeremy Callaghan Foto: Gaelle le Boulicaut Syns i: Grönt och sammet i en magisk kombo.
Är du inte så mycket för ”typisk” belysning? Ta ut svängarna och investera i en unik lampa. Här ser vi ett mysigt vardagsrum fullt av sammet och underbara gröna toner. Inspireras av rummet och satsa på en lampa som lyfter det till nya höjder. I detta vardagsrum är en naturinspirerad lampa en riktig fullträff med tanke på dominerande gröna toner. Ökad hemtrevnad samtidigt som mysfaktorn blir skyhög!
5. En röd tråd

Av: Charlotte Frey Svidén Foto: Jonas Gustavsson Syns i: Stilsäker sekelskiftestrea med ett ljuvligt grönt kök.
Uppnå en stilren känsla genom att satsa på en färgskala. Här ovan ser vi hur grått är en framträdande färg i sovrummet. Den tar plats både i textilier, i väggarna – och i belysningen. Förutom att det ger ett väldigt genomtänkt intryck, så blir det också snyggt och tidlöst. Att köra i en palett håller länge, det krävs mycket för att tröttna på det. Och om du mot förmodan vill tillföra något nytt – satsa på en färgglad inredningsdetalj för att krydda upp rummet lite grann!
Läs också: Fixa bästa belysningen hemma – experternas bästa tips
6. Maximala kontraster

Av: Gill Renlund Text: Anders Bergmark Foto: Johan Sellén Syns i: Magisk väggfärg och drömmigt sovrum.
Stora häpnadsväckande lampor i två helt olika stilar. Gör som Emma och Alex, satsa på takbelysning som skapar ett statement. Två lampor som ser helt olika ut, är helt olika stora – men som gör sig fint tillsammans. Satsa på två lampor (eller fler?) i helt olika form och färg. Det må vara lite djärvt, men resultatet blir riktigt snyggt.
Vårens 9 största inredningstrender – enligt Formex
Årets Formexmässa bjöd i vanlig ordning på mycket inspiration för den inredningsintresserade och visst var det vissa trender som lyste lite starkare än andra.
Läs också: 10 stilsäkra bloggare: Här är 2018 års största trender
Här är de största trender att satsa på i vår och sommar – enligt Formex.
1. Tonat glas

Foto: Granit / Ernst Kirchsteiger
Det blir mer tonat glas i år och det trendigaste du kan ha är vaser och behållare som skiftar i olika nyanser av grönt. Även smoke-tonat, som drar åt det rökigt gråsvarta, hållet är populärt.
2. Sammet, sammet och åter sammet

Foto: Ellos Home
Sammetstrenden är fortsatt stark och överallt ska det vara sammet. I allt från gardiner och prydnadskuddarna till soffor, fåtöljer, sittpuffar och till och med en lampa i sammet.
3. Sittpuffen

Foto: Bloomingville
Som komplement till soffan eller fåtöljen, som bord eller för att sitta på. Sittpuffen har många olika användningsområden, men piggare garanterat upp inredningen.
Framförallt är det puffen i trendmaterialet sammet som verkligen tar över i år. Antingen satsar du på en enkel och avskalad modell, en variant med detaljer i mässingsbotten, en med fransar eller varför inte sänkta knappar.
4. Mässing

Foto: Åhléns
Silverdetaljer lyster med sin frånvaro, medan det finns gott om inredningsdetaljer i guld- och mässingsdetaljer.
Det räckte tydligen med två säsonger av kall metall och nu vill alla ha tillbaka det guldglimmande i inredningen igen.
5. Flamingos

Foto: Urban outfitter
Oavsett om det är detaljer för utomhusbruk eller inredningen kryllar det av rosa flamingos i olika storlekar och utföranden, som prydnad, trädgårdsdetalj eller lampa.
Fåglarna är så pass många att de är i klass med tidigare års trendformer kaktus och ananas.
6. Färgade fuskpälsplädar

Foto: Nordal
Glöm vitt, grått och brunt. I år ska fuskpälspläden vara i pastell.
Färgade plädar ger ett sött intryck till inredningen och passar bra ihop med den skandinaviska paletten. Mest förekommande populärt blir ljuslila, ljusrosa och mint, men även mörkare nyanser av rött.
7. Spegelvägg
Speglarna har hittat in i finrummet och i det trendiga hemmet begränsar de sig inte bara till badrummet eller hallen.
Formerna får gärna vara allt annat än kvadratiska och rektangulära och vi ser mycket runda linjer. Allra trendigast är det att kombinera flera olika varianter och skapa en spegelvägg.
8. Djurfigurer

Foto: H&M Home
Inte bara flamingos tog över på inredningsmässan, även andra typer av djurdekorationer fanns frekvent. Ingen särskild art överrepresenterades och det finns allt från apor, hästar, elefanter och fåglar till katter och vilda kattdjur – för att bara nämna några – att välja mellan.
9. Rosa i olika toner

Foto: Jotex
Precis som många anat för trendåret 2018 är det rosa som regerar. Det blev knappast mindre tydligt på Formex där var och varannan monter var dekorerad med rosa nyheter i olika toner och nyanser.